Findhorn

Please follow and like us:

Afgelopen herfstvakantie ging Joop 4 dagen naar Findhorn om daar te werken met de Young-1z van Indepen-Dance. Een jonge performance groep die al ruim een aantal jaren bestaat. Het project was in samenwerking met Bodysurf. Een kunstorganisatie in de Findhorn Foundation.

De Findhorn Foundation staat bekend om verschillende dingen, maar vooral voor zijn alternatieve community. In de jaren 70 is het opgezet als een non-profit organisatie. Het is een gemeenschap met interesses in duurzaamheid, natuurlijke geneeskunde en de ontwikkeling van de ziel. De gemeenschap telt nu zo’n 400 leden. Ongeveer 3000 deelnemers per jaar afkomstig uit de hele wereld nemen deel aan de programma’s.

Tijdens deze 3 dagen zou Joop werken met dans en technologie. Dit is natuurlijk een erg breed thema, daarom was er gekozen voor het werken met telefoons. Iedereen heeft een telefoon bij zich en kan hiermee werken. In the 3 dagen is er gewerkt aan camera en fotografie, licht en geluid. Op het einde van de week zou er een kleine en open ‘sharing’ plaatsvinden. Daarom is er op het einde ook gewerkt aan een creatie en compositie. Tijdens het proces is erg aangestuurd op de zeggenschap van de deelnemers. De compositie werd uiteindelijk gecreëerd met het geen waar de groep interesse in had. Zo kon iedereen uiteindelijk kiezen of hij of zij wilde werken met Camera, licht of geluid. Hieronder een kleine omschrijving van de verschillende thema’s en de uitwerking hier van.

Camera en fotografie:

Tijdens het werken met de camera hebben we gekeken naar de verschillende functies van de camera en film opties van de telefoon. Je kunt filmen of foto’s maken. Het scannen van het lichaam via de lens was een van de belangrijkste dingen. Hoe kun je iemand filmen en vanuit een ander perspectief. Hoe ben je zelf in beeld via de selfie stand en wat zie je als je alle telefoons naast legt en iedereen hetzelfde tegelijkertijd filmt. In het kader van fotografie hebben we een stilleven gecreëerd waarbij we deze later hebben gebruikt om vanuit verschillende hoeken te fotograferen en te gebruiken als compositie.

Licht: 

Via de telefoon kun je de zaklamp functie gebruiken als spotlight. Je kunt iemand belichten, verschillende lichaamsdelen. Als je alle lampen bij elkaar legt heb je een groot spotlight. Als vuurvliegjes kan de rest van de groep er heen dansen en weer verdwijnen in het donker.

Geluid:

Geluid maak je met je lichaam. Zonder of met stem, deze kun je op de telefoon opnemen. Ook zijn er voldoende apps waarmee je geluid kunt creëren doormiddel van het inschakelen van je camera. Met bijvoorbeeld je handen kun je dan geluid creëren. Iedereen mocht dansen op zijn favourite. De telefoons werden een voor een aangezet en er ontstond een overweldigend geluid. Een mix van valles. Tijdens de het einde van de sessie hadden we verschillende dingen uit de opdrachten opgenomen en later gebruikt om een soundscape mee te maken.

De groep was erg betrokken met de telefoons en de opdrachten. Op het einde kon iedereen opschrijven wat hij of zij leuk vond om te doen. Zo ontstonden er drie groepen die elk hun eigen compositie hadden gemaakt. De groep ging uiteindelijk aan de slag met de dingen die ze zelf hadden opgeschreven. Een groep ging werken met compositie en foto/film beelden. De andere groep met hun favourite nummer en de energie die vanuit geluid komt en de laatste groep ging werken met het belichten van het publiek en ruimte. Daarbij hadden ze ook gekozen om te werken met schaduwen. Omdat we allemaal in 1 ruimte moesten werken had iedereen zijn eigen plek. Geheel natuurlijk bewogen de groepen om elkaar heen en ontstond er een groepschoreografie waarbij er heel duidelijk 3 verschillende thema’s werden gebruikt. Maar dit alles alleen maar met de telefoon.

Het was een mooie en inspirerende week. Vol met mooie en grappige momenten. Op de foto’s en in het filmpje kun je zien hoe er gewerkt is.

 

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *