Jacqueline schrijft

Please follow and like us:

Vanwege het Ehlers Danlossyndroom waardoor mijn bindweefsel mijn gewrichten niet goed bij elkaar houdt, maak ik parttime gebruik van een rolstoel. En omdat het dansen (ooit ballet, nu fusion buikdans) steeds minder ging, was ik op zoek naar een dansvorm waar ik mijn rolstoel bij kon gebruiken.

Via Facebook ontdekte ik Misiconi en had ik me ingeschreven voor een workshop in januari. In eerste instantie was ik wat sceptisch, ik ben 36 jaar, mijn lijf gaat alleen maar meer achteruit en eigenlijk had ik het dansen en meedoen aan optredens al opgegeven. De andere dansers zijn een stuk jonger en hebben wèl de ambitie om professioneel danser te worden. Ook wist ik niet hoe ik de mix van dansers met (verschillende) en zonder beperkingen zou ervaren. Voordat ik als docent in het mbo les ging geven, heb ik als begeleider bij verstandelijk gehandicapten gewerkt en ergens was ik toch bang dat ik weer in die rol zou vervallen, terwijl ik voor mijn eigen plezier en ontspanning wilde gaan dansen.

Maar al die beren op de weg ben ik niet tegengekomen tijdens die eerste workshop, sterker nog: die workshop heeft me zo enthousiast gemaakt, dat ik me meteen heb opgegeven voor de wekelijkse les op zaterdag. Ik voel me enorm welkom en gewaardeerd in de groep, word overal bij betrokken, terwijl ik nog maar net kom kijken.

In de les zit een duidelijke opbouw waarin verschillende onderdelen aan bod komen. Qua tempo wordt met iedereen rekening gehouden en het is voor mij goed te volgen, niet te snel, maar wel genoeg uitdaging. Er valt nog zoveel te leren voor mij.

IMG_0461

Sowieso het dansen met een rolstoel, dat is zo’n omschakeling. Een draai met rolstoel gaat niet zo snel als zonder rolstoel, opzij stappen zit er niet in en de rolstoel in beweging zetten gaat lastig als ik ook bewegingen wil maken met mijn armen. Heel veel dingen waar ik van tevoren niet eens zo over nagedacht had, maar toch echt een uitdaging zijn om in de praktijk te brengen. En alles wat ik bij Misiconi leer en nog ga leren, maakt het voor mij in het dagelijks leven ook makkelijker om me met rolstoel voort te bewegen. Van de lessen die ik tot nu toe heb gehad, heb ik al meer opgestoken dan wat ik met mijn ergotherapeut heb geoefend.

Daarnaast is het improviseren iets wat bij mij niet vanzelf gaat. Als ik naar de andere dansers kijk, lijkt het voor hen zo makkelijk te gaan, door hun ervaring of misschien hun ongeremdheid. De opdrachten die Joop geeft, zoals in een ‘luchtbel’ naar de overkant dansen, geven me hierbij wat meer richting, waardoor het iets minder ingewikkeld wordt om te improviseren.

Screen Shot 2016-03-04 at 11.56.29

De studio zelf is niet ingericht op rolstoelgebruikers, maar omdat ik ook stukken kan lopen, is dat voor mij geen probleem. Ik stap uit mijn rolstoel als ik naar binnen kom, de drempel is vrij hoog. Maar voordat ik dat doe, komt er vaak al een behulpzame buurman uit de garage naast de studio toegesneld. En wanneer ik van het toilet gebruik wil maken, stap ik ook uit. Er is in een ander gebouw om de hoek wel een invalidentoilet, maar voor mij is dat dus alleen maar omslachtiger om daar gebruik van te maken. De zaal heeft een dansvloer die prettig rolt, alhoewel bij koud en nat weer mijn banden nog wat piepen aan het begin. Mijn polsen zijn instabiel, maar tot nu toe heb ik binnen mijn polsbraces nog niet nodig gehad tijdens het dansen, terwijl ik die wel gebruik als ik op straat moet rollen.

Ook al was ik wat sceptisch in het begin, stiekem kijk ik er toch naar uit om met deze dansgroep te kunnen optreden. Ik had niet verwacht dat dat nog binnen mijn mogelijkheden zou liggen, dat er een groep zou zijn waar ik in zou passen. En alhoewel de hoeveelheid toekomstige optredens me wat overdondert en lastig te combineren is met werk, gezin en niet te vergeten mijn fysieke beperkingen, wil ik er zoveel mogelijk uit kunnen halen. Dus misschien ben ik toch een tikkeltje meer ambitieus dan ik dacht.

IMG_20150223_112043-2

About admin

One thought on “Jacqueline schrijft

  1. Veel sterkte toegewenst Jacqueline!
    Heel knap dat je toch bent gaan dansen, ook zie ik aan de foto’s dat je het erg naar je zin hebt! Geniet ervan 🙂

    Groetjes,
    Oud leerling van de Breitnerstraat
    Zeynep Karakaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *