MenuSluiten

Ken je lichaam

Als danser ben je altijd bezig met je lichaam. Ze zeggen ook wel eens het is je instrument. Vooral bij ons in de Misiconi studio vinden we het heel belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan het leren kennen van het lichaam. Het is belangrijk voor bijvoorbeeld blessure preventie, het ontdekken van je fysieke mogelijkheden, uithoudingsvermogen en de juiste kracht, ontspanning en dus spierbalans.

Bij Misiconi hebben we te maken met veel verschillende soorten lichamen. Geen een is het zelfde en dat vinden we juist tof! Maar als we niet rekening houden met elkaars lichaam en ons niet focussen op de mogelijkheden dan wordt het lastig om gezond en veilig te handelen. Niet iedereen is even flexibel. Of bij het gebruik van een hulpmiddel, hoe kan ik deze efficient gebruiken?

Voor iedereen is het belangrijk om te kunnen aangeven wat wel en niet goed voelt. Al is het soms helemaal niet erg om iets te voelen, daardoor groeien we en worden we beter. Als danser pushen we onszelf naar een hoger niveau. Maar let op, dit kan op verschillende manieren.

Allereerst kan het het je inzicht geven door te weten hoe je lichaam anatomisch in elkaar zit en vooral hoe jou eigenlichaam in elkaar zit. Hoe beweegt wat? Sommige gewrichten roteren andere buigen en zo heeft elk gewricht een andere functie. Welke botten zitter er in je lichaam en hoe staan deze in verhouding tot elkaar? Dan ga je kijken naar de spieren. Welke heb je allemaal en hoe helpen ze bij het bewegen van de botten, ledematen etc. Waarom raken sommige spieren overbelast? Het kan zijn dat je houding dan niet helemaal in balans is.

Nog meer..

Als je dit helder hebt kun je gaan kijken naar je postuur en houding. Hoe sta jij en wat is je natuurlijke houding. Sta of zit je meer naar voren of naar achter. Hang je in je rug of sta je altijd mooi recht op? Een fysiotherapeut kan jou hier ook meer over vertellen.

Al deze dingen helpen je te begrijpen hoe het lichaam beweegt en wat er past bij jou lichaam. Het kan ook helpen bij het vertalen van en oefening. Als het niet geheel lukt om de oefening precies zo uit te voeren als de docent, dan kun je zelf je eigen aanpassingen maken.

Als we gaan dansen is het ook belangrijk dat we het lichaam goed warm maken. Tijdens het dansen streven we ernaar de juiste vaardigheden en techniek te gebruiken, (die overigens bij je lichaam net een beetje anders zijn) En om niet te vergeten werken we aan kracht, uithoudingsvermogen, gezonde voeding en de juiste stretch. Hiermee kun je op lange termijn veel mee bereiken.

In de afgelopen lessen hebben we gekeken naar de rug, handen, voeten en de ribben (adem). Hieronder zie je een paar filmpjes die dat goed uitleggen.