MenuSluiten

6 tips om je les inclusiever te maken!

Daar zijn we weer. Compleet met een nieuw blog in het nieuwe dansseizoen! Afgelopen weken zijn we weer met alle lessen begonnen en daar is dit blog dan ook op geïnspireerd. Vaak krijgen we de vraag. ‘Hoe kan ik nou iedereen laten meedoen in mijn les?’

Nou…. Allereerst. Het is heel moeilijk om iedereen te kunnen laten meedoen in je les. Niet iedereen is hetzelfde en leert ook niet hetzelfde. Maar we kunnen daarvoor wel ons best doen en kijken naar verschillende manieren van het aanbieden van een dansles.

Daarom hebben wij 6 tips voor je bedacht die je gelijk kan toepassen in je lessen. We zijn erg benieuwd of het heeft gewerkt, maar misschien heb jij ook nog wel goede tips.. Laat het ons weten, dat vinden we leuk!

Tip 1: Het toegankelijk en veilig maken van je ruimte. Ja, weten het! Het is lastig om een dansruimte toegankelijk te maken. Want wij als dansers zitten vaak in oude gebouwen, er is weinig geld, er zijn trappen etc. Ja, maar.. We kunnen er wel naar kijken en hier bewust van worden. Zo kun je voordat je gaat starten kijken of de locatie waar je zit goed is voor jouw doelgroep.

Tip 2: Iedereen leert anders. Iedereen leert op een andere manier. Sommige via visueel beeld, voorwerpen, via aanraking, instructie, door te tekenen, gehoor of ervaring. Wees er dus van bewust dat je al deze verschillende vormen van instructie meeneemt in je les en behandeld.

Tip 3: Leren staat in verband met je concentratie boog. Die is ook niet bij iedereen hetzelfde. Zorg er voor dat je genoeg afwisselt tussen dingen die moeilijk zijn en dingen die makkelijk zijn. Er wordt gezegd dat je moeilijke dingen aan het begin van de les moet behandelen. Maar denk ook aan het behandelen van stof waar je snel moe van wordt. Wissel de spanningsboog en energie af. Zo heb je de meeste kans dat iedereen geconcentreerd blijft en genoeg energie houdt om de gehele les te volgen.

Tip 4: Heldere en duidelijke taal is zeer belangrijk in een les waar veel verschillende niveaus zitten. Ga naar de kern van de oefening als het om uitleg gaat.

Tip 5: Tijd, tijd en nog eens tijd. Het kost tijd om iedereen te zien in je les, het kost tijd om iedereen de aandacht te geven die hij of zij nodig heeft. Neem de tijd, maar vergeet je dansplezier niet. Het kan daarom helpen om een vrijwilliger of iemand die al veel kan de verantwoordelijkheid te geven om dingen samen met jou uit te leggen. Zo kun jij ook je aandacht verdelen en vaak vindt de ander het super leuk om te doen!

Tip 6: Door meer improvisatie of creatieve opdrachten in je les te behandelen geef je meer ruimte voor eigenheid en eigen interpretatie. Let op met improvisatie bedoelen we niet gewoon lekker dansen. Dit is te breed en geeft veel spanning. Het kan een hele gestructureerde opdracht zijn die je specifiek inzet voor een doel, dat is vaak zelfs beter en geeft helderheid in wat er verwacht wordt.